Muziek

Best Kept Secret festival… tot volgend jaar!!!

Een gedeelte van mijn vriendengroep en ik pakken graag geregeld concerten en festivals mee, waarbij die vrienden daarin nog een stuk actiever zijn dan ik. Mijn jaarlijkse schema bestaat meestal uit ongeveer vijf concerten en twee (meerdaagse) festivals, waarbij hun gemiddelde, van concerten alleen al, bij de twee tot drie per maand ligt. We waren dan ook erg verheugd met het verkondigde nieuws dat er een nieuw meerdaags festival gehouden zou worden, Best Kept Secret genaamd. Het feit dat het festival voor 100% gefocust is op muziek en dat er overnacht kan worden op een naastgelegen bungalowpark klonk ons als muziek in de oren en deed ons doen besluiten het nieuwe festival te gaan bezoeken.  

Het Festival

Het festival is dus voor 100% gefocust op muziek, waarbij grote namen zoals Artic Monkeys, Damien Rice en Sigur Ros afgewisseld worden door kleinere namen zoals Surfer Blood, Swans en No Age. De muziekstijl bestaat uit indie, folk, hiphop, dubstep, rock, elektronica of een mix van deze stijlen. Het festivalterrein is perfect: het bestaat uit bossen, strand en zelfs zwemwater. De drie podia die het festival telt liggen op prima loopafstand van elkaar en daartussen liggen verscheidene tentjes waar geconsumeerd kan worden. Zei ik drie podia? Er is nog een vierde podium waar vooraf heel geheimzinnig over gedaan werd door de organisatie en die eigenlijk prima uit de verf komt. Er wordt gedanst op toffe beats van verschillende dj’s tussen containers midden in het bos. Dit geeft het gevoel dat je op een afterparty, op onbekend terrein, uit je pannenkoek staat te gaan.

Wat natuurlijk niet geheel onbelangrijk is op een festival is het eten en drinken. Wat meteen opvalt is de eigenheid die elke eet/drink gelegenheid heeft. Elk tentje creëert zijn eigen stijl en staat ergens anders, wat het geheel een speels effect geeft. Wat erin gaat moet er ook weer uit; daar wordt dan ook prima rekening mee gehouden op het Best Kept Secret festival. Centraal op het festivalterrein staan toiletten en meerdere urinoirs staan over het gehele terrein verspreid.

De (nu nog) kleine opzet van het festival geeft een huiselijk gevoel waar iedereen zijn plekje kan vinden.

festivalmapsmall

Organisatie

Elke festivalganger zal het kunnen beamen als ik zeg dat het heerlijk is om zo snel mogelijk naar binnen te kunnen om je plekje te vinden bij aankomst. In ons geval moeten we naar de receptie van vakantiepark Beekse Bergen, want we hebben een bungalow en een chalet gehuurd. Bij aankomst kunnen we vrijwel meteen onze festivalbandjes ophalen en niet veel later is ook onze bungalow gebruiksklaar. Onze voorraad meegebracht eten en drinken vormt geen probleem en zo kunnen we genieten van een heerlijk weekendje weg inclusief muziekfestival!

Om het festivalterrein schoon te houden is er een (voor ons) nieuw systeem in het leven geroepen door de organisatie. Buiten het rapen van vuil en bekers door medewerkers van het festival zit er statiegeld op de bekers. Biertjes (0,3L) kosten 2 munten, waarvan de waarde twee euro per munt is. Bij inlevering van je beker kan je een nieuw biertje bestellen voor 1,5 munt, wat dus neerkomt op drie euro voor een biertje met een euro statiegeld (0,5 munt). Dit systeem slaat bij ons prima aan, omdat prijs/kwantiteit verhouding prima is en omdat de bekers van hard plastic zijn, wat lekkerder drinkt.

Wat opvalt tijdens het festival is dat de organisatie erg betrokken is door midden van het bijhouden van de sociale media. Zo worden er extra urinoirs geplaatst wanneer er op Twitter bericht wordt over een tekort aan deze handige apparaten. Ook worden overstroomde urinoirs meteen afgesloten en ververst wanneer dit het geval was.

Bungalow versus camping

Als je met een groepje vrienden naar het Best Kept Secret festival gaat moet je eigenlijk altijd een bungalow nemen. Het kost iets meer (in ons geval 30 euro per nacht), maar daarvoor heb je wel de luxe van lekkere bedden, een keuken, een toilet en een douche. Uiteindelijk verschillen de totale kosten niet eens zoveel met dat van kamperen als je jezelf bedenkt dat het eten en drinken voor het hele weekend al van te voren gekocht kan worden. Op de camping zal men toch voor een groter gedeelte eten en drinken moeten kopen tegen campingprijzen en festivalprijzen, terwijl men bij verblijf in een bungalow alles van te voren in de buurtsuper gekocht kan hebben.

Conclusie

Het besluit om de eerste editie van het Best Kept Secret festival bij te gaan wonen is er een geweest waar ik met vreugde op terugkijk. De combinatie van de muziek, de locatie, de organisatie en de accommodatie hebben mij doen beseffen dat dit festival wel eens een mooie toekomst tegemoet kan gaan. Dit festival heeft de potentie om ’groot’ te worden door lekker klein en huiselijk te blijven…

Best Kept Secret … tot volgend jaar!!!